Retrospektyva
Retrospektyva Spausdinti El. paštas

 

 

   Retrospektyva “Senasis Šiaulių kinas 1950-1990” tai bandymas bent truputį prisiliesti prie miesto kino istorijos, parodyti svarbiausius jos etapus.

    Kinas Šiauliuose atsirado apie 1958 metus, kai Šiaulių pedagoginiame institute pradėjo veikti fotografijos - kinotechnikos būrelis. Studentai fiksavo instituto gyvenimą, džiaugsmus ir rūpesčius.

    1962-aisiais prie Šiaulių miesto kultūros namų pradėjo veikti visuomeninė kino studija, kuriai vadovavo A.Kuchariovas.

     Po ilgų svarstymų, 1966 metais LTSR valstybinio kinematografijos komiteto iniciatyva buvo įkurta Lietuvos TSR kino mėgėjų draugija, kuriai ir buvo pavesta vadovauti visiems kino mėgėjams.  Tai davė stiprų postumį saviveikliniam kinui.

Šiauliuose buvo įkurtas kino mėgėjų draugijos skyrius, kuriam vadovo Algimantas Bielskus. O nuo 1972 metų skyriaus vadovo pareigas perėmė Rimantas Vencevičius.

    Mėgėjiškas kinas visada buvo popoliarus jaunimo tarpe, todėl buvo nutarta surengti “Debiuto” konkursą. Ir jis “prigijo” mūsų mieste. Nuo 1974m.Šiauliuose rengiamas respublikinis mėgėjiškų filmų festivalis “Debiutas”.

   Ilgą laiką Šiauliuose veikė moksleivių mokomoji studija “Sakalas” (vėliau “Kibirkštis”), mokiusi kino meno pagrindu būsimus kinomėgėjus. Ne vienas jų vėliau tapo profesionalu. 

    Mieste veikė įvarios neprofesionalaus kino studijos, globojamos didžiųjų įmonių, gamyklų, mokymo įstaigų. Kinomėgėjai būrėsi į nepriklausomas studijas, kūrė autorinius filmus.

   Šiauliečių autorių darbai skynė laurus respublikiniuose ir tarptautiniuose  kino festivaliuose. Filmuose užfiksuotos nepakartojamos akimirkos, miesto istorija, iškilios asmenybės.

    Retrospektyvos žiūrovams yra galimybė pamatyti dviešimt keturis trumpametražius filmus, kurie paliko ryškų pėdsaką Šiaulių kino istorijoje.  

       Dėl laiko stokos į retrospektyvą nepateko daugybė įdomių ir vertingų filmų, todėl planuojama tokias retrospektyvas rengti ir ateityje. 

Svetainės rėmėjas: 

logo.jpg